В случая с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей

...
 В случая с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей
Коментари Харесай

Случаят Скрипал: вече има доказателства

 В случая с отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка беше направена още една крачка: специалистите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха заключенията на Англия по отношение на произхода на токсичната субстанция.
Британски експерти бяха открили, че става дума за нервно-паралитичното вещество Новичок, създавано в някогашния Съветски съюз. Въз основа на тези заключения английското държавно управление упрекна Москва за атентата, а западните сътрудници на Лондон го поддържаха изцяло. В отговор те изгониха десетки съветски дипломати от своите страни, а Русия отвърна със същото. Критици на реакцията на Запада, в това число от самия Запад, упорстваха да бъдат показани безапелационни доказателства за изказванието, че Москва стои зад покушението против Скрипал. Уверенията от вида " най-вероятно е по този начин " не им бяха задоволителни.

В частта от отчета на ОЗХО, която беше оповестена в този момент, не се споделя нищо за причинителите, нито за тези, които носят отговорността за нападението. Експертите обаче заключават, че за отравянето е употребявано вещество с " доста висока непорочност ". А това приказва за държавно-военно присъединяване в атаката: Новичок е бойно-отровно вещество, създадено от руските военни по времето на Съюз на съветските социалистически републики.

Възниква въпросът дали Русия в действителност е заявила пред ОЗХО всички свои бойни отровни субстанции, както твърди Москва? Изводите на специалистите удостоверяват позицията на държавното управление на Тереза Мей, за което няма никакви подозрения каква и чия е отровата. От Москва чухме и значително смешки по отношение на аргументите за здравословните проблеми на татко и щерка Скрипал. Но те изрично не са се натровили с развалена риба. Тук става въпрос за невиждано нахлуване против тях. С Новичок.

Руското управление, подкрепяно от своите клакьори, ще продължи да отхвърля, че има нещо общо със случая и ще упорства, че е жертва на британско-американски скрит план. Но най-малко на Запад вече никой не може да се държи по този начин, като че ли няма доказателства. Кръгът се затваря. 

Западът няма никакъв интерес от утежняване на връзките с Русия. Но в тази ситуация и пожелателното мислене не оказва помощ. Докладът на ОЗХО не е правосъдна присъда. Но в този момент той най-малкото би трябвало да бъде взет под внимание от всички, които се съмняват в английските изводи. За всичко останало дебатът и догатките могат да продължат - да вземем за пример за вероятните съветски претекстове или хипотетичните борби за превъзходство.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР